Saf Levain LV4 je starter kultura (aktivan proizvodom) sa živim bakterijama i kvascima iz kiselog testa. Služi za proizvodnju kiselog testa u pekarskoj proizvodnji, i testu daje kiselost i poboljšava mu ukus, aromu i svežinu. Povećava moć upijanja vode i smanjuje dozu upotrebljenih poboljšivača, jer ima stabilizujući efekat na testo
RECEPTURA:
PŠENIČNO BRAŠNO T-500: 10kg
LV4 starter: 0,04-0,06kg
VODA – 40C: 10-12 lit
TEHNOLOŠKI POSTUPAK:
MEŠENJE 20 min u mešalici ili fermentoru
Inkubacija 5 sati na 30C uz povremeno mešanje
Maturacija – tiho vrenje 10-14 sati na 14C
Prezervacija – čuvanje do 30 dana na 4C
Koristi se u količini 10 – 60% u odnosu na masu brašna za različite pekarske proizvode. Veće doze su namenjene za proizvode bez dodatog kvasca.
Sastojci: Organsko durum brašno, bakterije iz kiselog testa, kvasac iz kiselog testa.
Pakovanje: kesica 100g
Rok trajanja: 18 meseci od dana pakovanja
Doziranje: 0,4-0,6% u odnosu na masu brašna u zamesu
Uslovi čuvanja: čuvati na suvom mestu na temperaturi od -25 do -18˚C.